Ce este un nitratometru și la ce ne ajută?

Suntem ceea ce mâncăm. Aceasta este o afirmație foarte populară și actuală pentru secolul 21. Având în considerare faptul că majoritatea fructelor și legumelor conțin o multitudine de substanțe toxice care pot aduce mari daune organismului uman. Producătorii agricoli folosesc toate îngrășămintele posibile pentru ca legumele și fructele să arate cât mai atrăgător, deoarece astfel vor fi mai bine vândute.
Ce sunt nitrații?
Nitrații care se conțin în fructe și legume sunt săruri ale acidului azotic, care pătrund în plante din sol, împreună cu substanțele nutritive. Azotul este responsabil de masa verde a plantei – tulpina și frunzele. În cazul în care este insuficiență de acest mineral în sol, plantele nu vor crește. Sărurile acidului azotic (nitrații) care reprezintă materialul de construcție pentru celulele plantelor, în limitele normale, nu reprezintă nici un pericol pentru organismul uman, periculoase sunt cantitățile exagerate. În goana după o recoltă mai bună, producătorii pot să încalce limitele de îngrășăminte – în acest caz, produsele devin într-adevăr periculoase pentru sănătate, ceea ce provoacă probleme grave pentru sănătatea organismului uman.
Majoritatea deja nici nu respectă cantitatea acestor substanțe, dozele devin mai mari. De aceea în fiecare an este tot mai actuală întrebarea controlului de nitrați în produsele alimentare și un număr mai mare de persoane preferă să-și procure un dispozitiv cu ajutorul căruia ar putea chiar la ei acasă sau în orice alt loc să verifice cât de toxice sau nu sunt produsele pe care le consumă.
Normele cantităților de nitrați
Doza zilnică maximă admisibilă pentru organismul uman este de 3,7 mg/kg greutate. Doza care depășește aceste limite este toxică. În organismul uman acestea se transformă în nitriți și nitrozamine care pot provoca intoxicații serioase. Întrebuințarea îndelungată a cantităților mari, provoacă tulburări ale metabolismului, disfuncții ale unor organe. Se afectează funcțiile respiratorii ale sângelui - hemoglobina este transformată în methemoglobină din cauza oxidării fierului în trivalent și nu poate transfera oxigenul în țesuturi. Apare hipoxia (înfometarea cu oxigen). Cei mai vulnerabili sunt copiii în primul an de viață.
Din aceste considerente este bine de ținut sub control nivelul de nitrați pe care îl consumăm, în special în perioadele de sezon a fructelor și legumelor, acest lucru este foarte ușor de făcut cu ajutorul unui aparat care verifică rapid și sigur nivelul de nitrați care se conține în produsele pe care le consumăm.
Pentru a verifica care este nivelul de nitrați care se constituie într-un produs este nevoie de făcut teste în condiții de laborator. În cazul în care sunt respectate toate normele dificile de determinare a cantității de nitrați, rezultatul este aproximativ exact. Dezavantajul acestui proces de verificare este faptul că un astfel de test în condiții de laborator este costisitor și durează mult timp până primim rezultatul. Dar în viața de zi cu zi nu este nevoie de o precizie ca în laborator.
Un dispozitiv analog, care poate fi utilizat în condiții casnice este nitratometrul. Un avantaj mare al acestui dispozitiv este faptul că acesta poate realiza un test aici și acum, nu este nevoie de timp și cheltuieli suplimentare pentru a efectua un test în laborator. În viața de zi cu zi, atunci când avem nevoie să facem un test rapid a produselor pe care vrem să de cumpărăm sau să le consumăm, ne vin în ajutor dispozitivele care testează nivelul le nitrați de la SOEKS.
Principiul de funcționare a nitratometrului SOEKS
Nitratometrul reprezintă un echipament de ultimă generație, care funcționează foarte rapid, determină nivelul de nitrați doar prin 2 click-uri, iar timpul de măsurare este de 3 secunde.
Procesul de testare a nivelului de nitrați este extrem de simplu, pentru aceasta este nevoie doar să alegem produsul care urmează a fi testat, normele de nitrați a produselor deja sunt introduse în memoria dispozitivului, apoi tastăm butonul ”ok”. În 3 secunde rezultatul va fi atașat pe ecranul nitratometrului. Cantitatea acestuia va fi însoțită de culoarea ecranului (verde, galben sau roșu), în dependență de nivelul de nitrați pe care îl conține produsul.
Nitratometrul estimează conductibilitatea electrică luând în considerare coeficientul de corectare a erorii, determină nivelul de nitrați. Aceasta este unica metodă de analiză expres a prezenței de săruri ale acidului azotic.
Toți producători acestor tipuri de dispozitive pentru măsurarea nivelului de nitrați, permit o eroare de aproximativ 15-18% ca rezultat al repartizării neuniforme al nitraților în produse.
Normele de securitate:
Pentru a nu nimeri în capcana producătorilor, este bine de respectat câteva norme de securitate, acestea ne vor ajuta să ne protejăm de problemele care urmează să apară din cauza nivelului exagerat de nitrați.
- Achiziționarea unui nitratometru oferă oportunitatea de a ști care este nivelul exact de nitrați pentru fiecare produs în parte.
- Cumpărăm fructe și legume sezoniere de la producători autohtoni.
- Înainte de a le consuma sau pregăti, produsele trebuie ținute în apă, astfel o parte din nitrați se va elimina.
- O mare parte de nitrați se conține în coaja fructelor și legumelor, de aceea este bine, după posibilitate, de decojit, înainte de a fi consumate.
Trăim într-o epocă în care nitratometrul nu mai reprezintă un lux ci un lucru necesar, mai ales în perioada de primăvară-vară, cu ajutorul lui putem fi siguri în produsele pe care le avem pe masă, ne ajută să ținem sub control starea noastă de sănătate, protejează toată familia de consumul produselor periculoase.
Lasa un comentariu